Πού θα φάτε τις καλύτερες κρητικές γεύσεις στην Αθήνα για να ταξιδέψετε μέσα από υπέροχα πιάτα στο πιο νόστιμο νησί της χώρας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ρακές και μαρουβάς, απάκι και χειροποίητες μακαρούνες, καλλιτσούνια και μπουρέκια, γαμοπίλαφα και χοχλιοί μπουμπουριστοί… Δηλώνουμε φαν των νοστιμιών της κρητικής κουζίνας και δοκιμάζουμε μερικά από τα καλύτερα πιάτα-πρεσβευτές της σε επτά αθηναϊκές διευθύνσεις.
Στην άκρως ατμοσφαιρική και καλοκαιρινή ταράτσα του Διοματάρη, απολαμβάνουμε ένα από τα καλύτερα γαμοπίλαφα που μαγειρεύονται στην Αθήνα. Δεν λέμε όχι στο απάκι, τα αυγά με πατάτες και στάκα, το λαχταριστό χανιώτικο μπουρέκι και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, οι οποίοι συνοδεύονται τέλεια από μαρουβά ή ρακές. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο – σημειώστε ότι οι μερίδες είναι τεράστιες.
Τα Ρωμανάκια Μεσογείων 366, Αγία Παρασκευή, τηλ: 21 0653 2278
Ξυδάτοι χοχλιοί με μπαχαρικά και δεντρολίβανο. Λαχταριστό κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ πατάτας και κρεμμυδάκια. Τσιγαριαστά μπιφτέκια, γιουβέτσι με κρητικά τυριά. Ζεματιστό σταμναγκάθι με καπνιστό απάκι, γραβιέρα Κρήτης, σπασμένο ντάκο και αυγό ποσέ. Τυροζουλάκια με παραδοσιακά τυριά και πικάντικη σάλτσα. Οι νοστιμιές που μας ταξιδεύουν από τον ζεστό, φιλόξενο χώρο της ταβέρνας τα Ρωμανάκια ως την Κρήτη, δεν έχουν τελειωμό . Συχνά πυκνά θα πετύχετε κρητικά γλέντια που απογειώνονται από τις τσικουδιές. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.
Σε έναν vintage χώρο που θυμίζει ρετρό μπακάλικο σε μία από τις πιο όμορφες πιάτσες του Παγκρατίου, ο Κατσούρμπος σερβίρει αγνή κρητική ρακή μέχρι να ξεφουρνίσει ένα σωρό νοστιμιές από τη λεβεντογέννα. Κριθαρένιος ντάκος σε κρητική μαρινάδα με ξυνομυζήθρα και κάππαρη, καλλιτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι, τηγανία με αντιναχτές πατάτες Λασιθίου, ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκκορα, μπουρέκι από τον Χάνδακα και χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν από το μενού. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο.
Κατευθείαν από την Κρήτη έρχονται οι πρώτες ύλες των μεζέδων του Όξο Νου, για να προσγειωθούν στα τραπεζάκια του γλυκύτατου χώρου στα Εξάρχεια αλλά και σε αυτά που απλώνει στο πεζοδρόμιο της οδού Μπενάκη. Σε χαλαρό περιβάλλον, δοκιμάζουμε κρητικές σαλάτες, έξι διαφορετικά παραδοσιακά τυριά, πατάτα ομαλίτικη με στάκα, ντάκους, χοχλιούς με δεντρολίβανο, σφουγγάτο σταμναγκάθι, λουκάνικο Χανίων και απάκι Σφακίων, κρεατότουρτα με αρνί και κρητικά τυριά, μαραθόπιτες, γαμοπίλαφο, σούζουμα μακαρόνια από τη Σητεία με απάκι και πολλά ακόμη εδέσματα, συνοδεία χανιώτικης ρακής, σφακιώτικου ρακόμελου ή κρητικά κρασιά. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.
Το χανιώτικο μπουρέκι είναι ποίημα. Η ανωγειανή μακαρονάδα με ανθότυρο χορταστικότατη. Το οφτό αρνί ψημένο με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο. Και το κατσικάκι με το σταμναγκάθι και τα μυρωδικά μοσχομυρίζουν Κρήτη. Η ρακή με τις ελίτσες έρχεται κερασμένη για το καλωσόρισμα, και συνεχίζουμε με μαρουβά και καλό χύμα κρασί. Σημειώστε ότι στον άνετο χώρο της ταβέρνας, υπάρχουν και παιδικά καρεκλάκια για να γίνεται ακόμα πιο family friendly. Στο τέλος, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο με κρασί.
Το Μικιό Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 6946995740
Ένα κρητικό νεοκαφενείο, μικρό αλλά άκρως φιλόξενο και παρεΐστικο, μπαίνει σε ρυθμούς καλοκαιριού, απλώνει τα τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο, στήνοντας ένα υπαίθριο ρακάδικο που ποντάρει στις παραδοσιακές γεύσεις. Ντάκος, σφακιανές πίτες, μαραθόπιτες, τσιγαριαστά μανιτάρια, απάκι κοτόπουλο και ρακές θα σας χορτάσουν, χωρίς να πληρώσετε πάνω από 15€ το άτομο.
Οικογενειακή ατμόσφαιρα, κρητικές μουσικές και η γνωστή φιλοξενία του νησιού είναι τα υλικά της συνταγής αυτού του μουσικού μεζεδοπωλείου. Βασικό υλικό όμως είναι η κρητική γεύση: Εδώ βρίσκουμε χειροποίητα πιταράκια με μυζήθρα και μέλι, μαραθόπιτα με λεπτό ζυμάρι, αμανίτες (μανιτάρια) στο τσικάλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί με χοντρό αλάτι και χωριάτικο ξύδι, παραδοσιακό γαμοπίλαφο βρασμένο σε ζωμό γίδας, μακαρούνες με απάκι και ξερό ανθότυρο και μερικές νοστιμιές σχάρας. Μαζί με ρακές ή κρασί, θα πληρώσετε περί τα 15€ το άτομο.