Καταπληκτικοί μεζέδες, καλές τιμές και… άρωμα διακοπών σε επτά υπέροχες ταράτσες από το κέντρο ως το Χαλάνδρι και τον Πειραιά.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Δεν έχει ξεκινήσει πραγματικά το καλοκαίρι, αν δεν έχεις ακόμα περάσει ένα βράδυ τρωγοπίνοντας σε μια ταρατσούλα που εντάξει, Ακρόπολη μπορεί να μη βλέπει, γιατί το budget δεν πολυεπιτρέπει εξτραβαγκάντζες, αλλά σε mood καλοκαιρινών διακοπών (για πάντα) δεν μπορεί, θα σε βάλει. Ιδού οι πιο αγαπημένες μας ταρατσούλες για οικονομικά φαγοπότια σε Αθήνα και προάστια.
Μια από τις πιο αγαπημένες μας χαλανδριώτικες διευθύνσεις, η ταρατσούλα της Μπακαλοταβέρνας μας τηλεμεταφέρει σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί κάθε φορά που πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια της. Στο χειρόγραφο μενού, που αλλάζει ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα που πετυχαίνουν κάθε φορά στην αγορά, βρίσκουμε πεντανόστιμα μεζεδάκια φτιαγμένα με πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως κρητική στάκα, φέτα Καλαβρύτων, γουρουνόπουλο με σφέλλα Μεσσηνίας, παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο και άλλα ωραία, που συνοδεύονται ιδανικά με τσιπουράκι και δεν στοιχίζουν πάνω από 10-15€ το άτομο.
Η γνωστή και αγαπημένη πιτσαρία των Εξαρχείων απέκτησε αδερφάκι πίσω από το Καλλιμάρμαρο, και αυτή την φορά δε μένει στην πίτσα με τη βιολογική ζύμη που αγαπήσαμε, αλλά εμπλουτίζει το μενού της με μεζεδάκια φτιαγμένα με υλικά απ’ όλη την Ελλάδα: Σαγανάκι με θρακιώτικο καβουρμά και αυγά μάτια, ρεβίθια στη γάστρα, χειροποίητες ταλιατέλες με σκόρδο, μελιτζάνα και παρμεζάνα, και πάει λέγοντας. Η γλυκύτατη ταρατσούλα της στεφανώνει το υπεραιωνόβιο τριώροφο σπίτι στο ισόγειο του οποίου συναντάμε ένα ντελικατέσεν το οποίο πουλά τις πρώτες ύλες του μενού και για το σπίτι, η δε διακόσμηση βρίθει αναφορών στην παλιά Αθήνα. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο κρασάκι ή τσίπουρο.
Σαφώς ένα από τα αυθεντικότερα κρητικά εστιατόρια της Αθήνας –που τελευταία πολλαπλασιάζονται– ο Διοματάρης σερβίρει στην ατμοσφαιρικότατη ταράτσα του, κατ’ αρχήν, το καλύτερο γαμοπίλαφο που έχουμε δοκιμάσει εκτός Κρήτης. Δυνατά παίζουν επίσης το απάκι, το χοιρινό με φέτα, τα αυγά με τις πατάτες και τη στάκα, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί και το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια. Η ρακή, που είναι εξαιρετική, έρχεται κερασμένη στην αρχή, όπως και το γλυκό στο τέλος, ενώ ο μαρουβάς (το δυνατό παλαιωμένο κρασί που βρίσκουμε δύσκολα στην Αθήνα) είναι καταπληκτικός –το ίδιο και ο πληθωρικός ιδιοκτήτης, που είναι πάντα παρών στην υποδοχή και ανάμεσα στα τραπέζια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, η μουσική είναι συχνά ζωντανή και οι μερίδες τεράστιες, οπότε παραγγείλτε με φειδώ.
Στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό με ψηλοτάβανες αίθουσες και πέτρα στους τοίχους. Έχει, όμως, και μια ταρατσούλα χάρμα οφθαλμών που «κλείνει» τον χειμώνα με τζαμαρίες για να μην τη στερούμαστε, βρίσκεται όμως τώρα στα καλύτερά της. Στα τραπεζάκια της καταφτάνουν πειραγμένα μεζεδάκια με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα και παράδοση, όπως τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, η φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με γλυκοκαυτερή σάλτσα και η σαλάτα Δυόσμος, με Μαστέλο Χίου, καραμελωμένα αμύγδαλα, σπανάκι βουτύρου, ντοματίνια και βινεγκρέτ από πορτοκάλι και δυόσμο. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.
Σταθερή αξία χρόνια τώρα στο Χαϊδάρι, το Διαχρονικό –όνομα και πράγμα– έχει μια γλυκύτατη ταρατσούλα βγαλμένη από τις ασπρόμαυρες εικόνες της παλιάς Αθήνας. Το δε μενού του πατά με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στις μοντέρνες γεύσεις, πετυχαίνοντας ένα ωραιότατο γευστικό αποτέλεσμα με προτάσεις που περιλαμβάνουν από μοσχαράκι με μελιτζάνα στο πήλινο, μπεκρή μεζέ και γιαννιώτικες πίτες, μέχρι κεφτεδάκια με σως φέτας και φέτα σαγανάκι με μαύρο σουσάμι και μέλι λεβάντας. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο με κρασί.
Η γλυκύτατη ταράτσα τους αγναντεύει το λοφάκι της Δεξαμενής, αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ραδιουργίες έχουν φανατικό κοινό. Το… βάρος αυτό πέφτει στα καταπληκτικά τους μεζεδάκια: Τα παστουρμαδοπιτάκια, οι πατατούλες με τσένταρ που έρχονται σερβιρισμένες σε κατσαρολάκι, το λουκάνικο που τυλίγεται με μπέικον και γεμίζεται με τυρί, τα συκωτάκια με μπαλσάμικο και πετιμέζι, είναι όλα τους ένα κι ένα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές που κυμαίνονται στο φάσμα των 12-15€ το άτομο (αλκοόλ περιλαμβανομένου, εννοείται) σημαίνει πως είναι καλή ιδέα να κάνετε κράτηση αν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε σε ώρα αιχμής, καθότι σχεδόν καθημερινά επικρατεί το αδιαχώρητο.
Δεν έχει καλά-καλά ένα μήνα που άνοιξε η ταράτσα του, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν, και ήδη έχουμε φορτώσει τραπεζάκια με τα λαχταριστά του μεζεδάκια, που περιλαμβάνουν κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο σε ψητή πίτα, μελιτζάνα σαγανάκι με ντομάτα και φέτα, απάκι με σως πορτοκαλιού, flakes παρμεζάνας και ρόκα, καγιανά με καβουρμά και φέτα, χειροποίητες πίτες και σπιτικά ντολμαδάκια. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο με κρασάκι ή τσίπουρο, και η ζωή είναι ωραία.