Σε αυτές τις διευθύνσεις, όμως, όπως γίνεται πάντα με ένα είδος street food που «πιάνει», προστέθηκαν δεκάδες νέες, και οι μικροσκοπικές γωνιές που γεμίζουν πιτούλες με ταχίνι και ρεβιθοκεφτέδες ξεφύτρωσαν σχεδόν σε κάθε γειτονιά του κέντρου και των προαστίων. Ιδού λοιπόν άλλες επτά ολοκαίνουριες διευθύνσεις που ξεχωρίζουν και μας προσκαλούν να δοκιμάσουμε το δικό τους φαλάφελ.
Ακριβώς δίπλα από το αγαπημένο Μουστάκι Bar – και επομένως ιδανική επιλογή για τους ξενύχτηδες μετά τα κοκτέιλ, το κηφισιώτικο Φαλαφελάδικο ποντάρει στις λιβανέζικες γεύσεις και στα προσεγμένα φαλάφελ σε πίτα ή μερίδα. Η πίτα περιέχει φαλάφελ, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, σος γιαουρτιού, ταχίνι και πιπεριά Φλωρίνης (3€), ενώ αν δεν αποχωρίζεστε την κρεατοφαγία, μπορείτε να δοκιμάσετε την πίτα κοτόπουλο ή την πίτα μίξ (ήτοι με φαλάφελ και στήθος κοτόπουλο – 4 και 4,50€ αντίστοιχα). Θα βρέιτε επίσης Φαλάφελ Box με 10 κομμάτια και πολλές σως (10€), χούμους, ταμπουλέ, λαχματζούν και το ωραιότατο… Κοκοχούμους, ήτοι χούμους με μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου και λαχανικά. Θα τα απολαύσετε στους πάγκους που στήνονται έξω στον μικρό πεζόδρομο.
Off White Αιόλου 10, τηλ: 2114087310 Στιλάτος και μίνιμαλ, ο χώρος του Off White, μια ανάσα από τους Αέρηδες και την τουριστική πιάτσα του Μοναστηρακίου, ποντάρει στην ανατολίτικη κουζίνα, με τον σεφ να ετοιμάζει παλαιστινιακά φαλάφελ μέσα σε τραγανή πίτα με χούμους και σος ταχινιού και διαλεχτά μεσανατολίτικα μπαχαρικά. Θα δοκιμάσετε επίσης λαμπνε (σπιτικό γιαούρτι με μυρωδικά και λάδι), καυτερές σούπες και ωραιότατες ομελέτες – μπορείτε να τα συνδυάσετε με ένα από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ από ελληνικά αποστάγματα. Υπολογίστε περί τα 15€ για χορταστικό γεύμα.
«Αραβικά εδέσματα» μας υπόσχεται η ταμπέλα του Sumsum, και δεν μας απογοητεύει, αφού ο Ahmad ετοιμάζει με μεράκι φαλάφελ από φρεσκότατα υλικά και σάλτσες ή σαλάτες – το ταμπουλέ για παράδειγμα ετοιμάζεται πολλές φορές μέσα στη μέρα για να είναι πάντα «ολοζώντανο». Δοκιμάστε επίσης μουταμπάλ με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και δύο είδη κιμά ή λαχματζούν από το Αλέππο. Θα βρείτε και κεμπέ, δηλαδή αραβική πίτα με μαριναρισμένο κοτόπουλο, ενώ δεν θα απογοητευτείτε και αν είστε χορτοφάγος, καθώς πέρα από τα φαλάφελ, ετοιμάζονται και χορτοφαγικές σούπες. Συνοδεύστε με αϊράνι (ρόφημα με βάση το γιαούρτι) και απολαύστε τα στα όρθια στους πάγκους έξω από το μαγαζί.
Κρυμμένο σε μια στοά στην καρδιά της Καλλιθέας, το Ta’miyya (έτσι αποκαλούν το φαλάφελ οι Αιγύπτιοι) σερβίρει υγιεινά φαλάφελ με σπιτική συνταγή, καθώς και Hawashi, ήτοι πίτα με ψητά λαχανικά, Ful Medames, δηλαδή κουκιά με τουρσί και αυγό, σαλάτες, αλλά και μερίδες φακόρυζου με ζυμαρικά ή σούπα κόκκινης φακής και κάποια πιάτα ημέρας. Όλα είναι χορτοφαγικά και αρκετά οικονομικά (από 2,50 έως 6€).
Ένα στέκι για χειροποίητα φαλάφελ στα όρθια απέκτησε και η πιάτσα της Πανόρμου, το οποίο ετοιμάζει αραβικές πίτες γίγας (με πέντε φαλάφελ η καθεμία στα 3,50€), αραβική ολικής άλεσης ή τορτίγια (2,50€), και φαλάφελ με το τεμάχιο. Όλες οι πίτες συνοδεύονται με ταμπουλέ, ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, σος γιαουρτιού-ταχινιού, χούμους και τσίλι.
Εδώ τα φαλάφελ και η ανατολίτικη κουζίνα απολαμβάνονται όχι στα όρθια, αλλά σε έναν όμορφο, παρεΐστικο χώρο, που θα σας μυήσει στα μυστικά καινούριων γεύσεων: Πέρα από το φαλάφελ σε πίτα (2€) ή σε σκεπαστή (4€), θα βρείτε επίσης μπαμάλ (ψημένες μελιτζάνες με σκόρδο, γιαούρτι, κιμά, μαϊντανό και κουκουνάρι), λάμπνε (στραγγιστό γιαούρτι με δυόσμο), μουχάμαρα (σάλτσα από γλυκιά και καυτερή πιπεριά), φουλ μπελ ζέιτ (κουκιά με σος), μπουργολ (ψιλοκομμένη μελιτζάνα, πλιγούρι, ντομάτα και κρεμμύδι), πίτα Μαρίνα με μοσχαρίσιο κιμά, κεμπάπ, σις ταούκ, κουπέ (συριακή συνταγή με κιμά, πλιγούρι και μυρωδικά τυλιγμένο με ζύμη) και μοταμπάκα (μελιτζάνα, πιπεριά, κρεμμύδι και ντομάτα). Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 4-6€.
Σε έναν όμορφο βιομηχανικό χώρο με ξύλινα τραπεζάκια για να απολαύσετε τις λιχουδιές του, το Falafel Project μόλις άνοιξε στο Χαλάνδρι και κάνει τη διαφορά με την προσεγμένη αισθητική του, το μοντέρνο twist στις αυθεντικές ανατολίτικες street food γεύσεις, αλλά και το σπιτικό του μεράκι – καλλιεργεί μάλιστα ακόμη και δικό του πιπέρι καγιέν. Θα δοκιμάσετε original falafel, αλλά και παραλλαγές όπως το καπνιστό και καυτερό με μαροκινή καροτοσαλάτα και σπιτικό καυτερό τσίλι. Θα βρείτε επίσης ελληνικά αναψυκτικά και μπύρες από μικροζυθοποιίες.