Οι πιο γκουρμέ προτάσεις της αθηναϊκής σκηνής της γεύσης, για να απολαύσετε υψηλή κουζίνα σε καλά εστιατόρια σε τιμές χαμηλότερες από τα κανονικά τους μενού.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Συγκεντρώνουμε τα πιο γκουρμέ menu degustation των αθηναϊκών εστιατορίων σε τιμές χαμηλότερες από τον κανονικό τους κατάλογο για να απολαύσετε υψηλή κουζίνα όσο το δυνατόν οικονομικότερα.
Συγκλονιστική θέα από τον Λυκαβηττό σε ολόκληρη την Αθήνα, κομψό περιβάλλον και γκουρμέ ελληνικές γεύσεις μας προτείνουν οι Ορίζοντες. Στο σετ μενού που προσφέρει σταθερά στα 29€ κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται βελουτέ σούπα, πάντρεμα τυριών, ποικιλία πράσινης σαλάτας, ριζότο a la Parisienne, ταλιάτα σιτεμένη 10 ημέρες και ψημένη στη σχάρα με άγρια ρόκα, πατάτες Νάξου και σάλτσα μαδέρα, καθώς και σπασμένο μιλφέιγ με κρέμα diplomat με βανίλια Μαδαγασκάρης, παγωτό μαστίχας και σιρόπι από φρούτα του δάσους για επιδόρπιο. Συνδυάζετε με κρασί που τιμάται από 12-13€ ανά φιάλη.
Γεύση από ελληνικά νησιά μας φέρνει στην Βάρκιζα το «Καστελόριζο». Εδώ, με θέα τη θάλασσα, καθόμαστε για καλό μεσογειακό φαγητό και συναντάμε σετ μενού (για δύο άτομα και πάνω) που τιμάται 26€ το άτομο και περιλαμβάνει σαλάτα, μιλτζάνα καρότσα Πολίτικη καπνιστή, κριθαρότο με γαριδάκι, καλαμαράκια, μπαρμπουνάκι ή σφυρίδα, κρασί και για επιδόρπιο, επιλογή από τον κατάλογο. Επίσης, υπάρχει «μενού της παρέας» με 18€ το άτομο (αρκεί να επιλεχθεί από όλα τα άτομα της παρέας) και περιλαμβάνει πανδαισία λαχανικών, μελιτζανοσαλάτα, σπιτικούς ντολμάδες με σέσκουλο, γαριδάκι παναρισμένο, αχνιστά μύδια με άγρια ρίγανη, κριθαρότο με καβούρη, φιλεταρισμένη γόπα σχάρας, κρασί και πορτοκαλόπιτα.
Στην δροσερή βεράντα της Πολιτείας, το εστιατόριο Ελαίας Γη ατενίζει την πόλη από ψηλά και προτείνει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονη παρουσίαση. Προσφέρει δε ένα μενού 14 γεύσεων που τιμάται 37€ το άτομο, με μια χορταστική ποικιλία πιάτων. Στα ορεκτικά περιλαμβάνονται μανιταρόσουπα, ελιόψωμο, χειροποίητες πιτούλες, ντιπ ελιάς και κατίκι και μους κόκκινης πιπεριάς, μελιτζανοσαλάτα, ελληνικά όσπρια, σαλάτα, μανιταρόπιτα στον ξυλόφουρνο, μοσχαρίσια μάγουλα με καπνιστό πουρέ μελιτζάνας ή σιγομαγειρεμένος μαύρος χοίρος σε κρούστα αλατιού με γλυκοπατάτα και σάλτσα μοσχάτο Λήμνου, καθώς και σορμπέ λεμόνι. Για κυρίως πιάτο, έχουμε να επιλέξουμε από χειροποίητα ζυμαρικά με θαλασσινά, καπνιστό γύρο σε φωλιά χωριάτικης ζύμης, φιλέτο κόκορα ή χοίρου, μοσχαρίσιο συκώτι, μπιφτέκι με κασέρι Λέσβου, μπριζόλα με αρωματικά βότανα, σιγομαγειρεμένο αρνί ή μαύρο χοίρο και, τέλος, γλυκά, όπως παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο, φρουτοσαλάτα με μους γιαουρτιού ή πανακότα με γλυκό του κουταλιού και μαστιχωτή μους πικρής σοκολάτας. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το κρασί.
Στο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι, με την σύγχρονη κουζίνα και τις εξαιρετικά προσεγμένες γεύσεις, το πιο οικονομικό σετ μενού είναι το «First Face», που στοιχίζει 55€ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει πίτσα με αναφορές στη Νάξο και την Κέρκυρα, μακαρόν από άγρια μανιτάρια, φουντούκι και νύξεις πέντε μπαχαρικών, αυγό, καρπάτσιο μοσχάρι με αχλάδι, γκοργκοντζόλα και μανιτάρια, ελληνικό ριζότο, μοσχαρίσια ουρά γάλακτος με τον τρόπο των μοναχών Trappist και τσουρέκι α λα γκρέκα. Τα wine pairings που προτείνονται για αυτό το μενού στοιχίζουν 35€. Υπάρχουν και ακριβότερα σετ μενού, το My Origins (70€ το άτομο) και το Travelling menu (120€ το άτομο) με ακόμα πιο ιδιαίτερες γεύσεις.
Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό του Μεταξουργείου, το Aleria αποτελεί έναν από τους πιο κομψούς χώρους της γειτονιάς του με μια ατμοφαιρική αυλή όσο ο καιρός το επιτρέπει. Η κουζίνα είναι μοντέρνα ελληνική, ενώ στον κατάλογο βρίσκουμε δύο Tasting Menu, από 48 και 64€ το άτομο αντίστοιχα. Στο οικονομικότερο, δοκιμάζουμε amuse bouche, κρητικό ντάκο, ψητό καλαμάρι με μαριναρισμένες σταφίδες, τραγανό ρύζι, άγρια ρόκα και αφρό μάραθου, κουσκουσάκι μπουρδέτο με θαλασσινά, αρνάκι σιγοψημένο με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερι και καπαρόμηλα, ενώ για γλυκό απολαμβάνουμε ρυζόγαλο με κρέμα φιστίκι, σορμπέ βύσσινο, τραγανό ρύζι και κανέλα. Το wine pairing που προτείνεται για το συγκεκριμένο μενού στοιχίζει 25€.
Σε ένα γοητευτικό κλασικό του 19ου αιώνα στις παρυφές της Πλάκας, το 2Μαζί προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα με κρέατα, ψάρια, χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες και delicatessen μικρών παραγωγών. Το menu degustation του είναι «τσιμπημένο» (στα 70€ το άτομο) αλλά οι γκουρμέ γεύσεις είναι συναρπαστικές. Περιλαμβάνουν μεζέ καλωσορίσματος, κακαβιά από πετρόψαρα, πορτοκάλι, καπνιστό χέλι και παγωτό σαφράν, σαλάτα «σπανακόπιτα», λαβράκι με gazpacho τζατζίκι, μαύρο σκόρδο, αγγούρι, λάιμ και γρανίτα ροδόνερο, τορτελίνι σφακιανής κρεατότουρτας με ζυγούρι και emulsion γαλομυζήθρας, μπακαλιάρο bianco με πουρέ από άγριο χόρτα και σελινόριζα, κλέφτικο αρνί με καπνιστό κρητικό γαλένι, και για κλείσιμο, μους και παγωτό γιαουρτιού με pudding μελιού και καρύδια καραμελωμένα, και παστέλι με παγωτό μέλι και pudding πορτοκαλιού.