Ψύχραιμοι τρόποι να μιλήσετε για λεφτά στη σχέση

Η κουβέντα για τα οικονομικά ποτέ δεν είναι εύκολη, οπότε αυτές είναι μερικές γενικές συμβουλές.

 

Ψύχραιμοι τρόποι να μιλήσετε για λεφτά στη σχέση

Οι περισσότερες συζητήσεις για λεφτά σε μία σχέση μπορεί να προκύψουν μετά από μια άβολη στιγμή. Παραδείγματα:
*Πόσα ξόδεψες;
*Μωρό μου, εγώ δεν μπορώ να έρθω μαζί στις διακοπές.
*Εμ.. Αφού δεν κάηκε ασφάλεια, γιατί έπεσε μόλις το ρεύμα σου;
*Όχι, Γιώργο, δεν θα σου στείλω πάλι δέκα ευρώ για φρουτάκια, πρέπει να μιλήσεις με ειδικό.
Οι πιθανότητες είναι αμέτρητες και μπορεί να είναι άβολες, μέχρι και φουλ στενάχωρες. Όσο μεγαλύτερο, από την άλλη, είναι το χάσμα στην οικονομική κατάσταση μεταξύ των δύο συντρόφων, τόσο πιο δύσκολο και να γεφυρωθεί.

Και επειδή εδώ η δουλειά μας (σε αυτό το θέμα, έστω) δεν είναι να διαλέξουμε πλευρές, αυτές είναι μερικές συμβουλές για να κυλήσει πιο εύκολα η κουβέντα για τα οικονομικά σας – για όποιον λόγο και να προέκυψε.

Δώστε χρόνο γιατί θα είναι σοβαρή συζήτηση
Που σημαίνει ότι δεν είναι ζήτημα που πετάς έτσι χαλαρά όσο τρώτε ή βλέπετε τηλεόραση. Πρέπει να πιάσεις τον/ην σύντροφό σου και να κάνεις όλον εκείνο τον απαραίτητο πρόλογο ότι θα συμβεί σοβαρή συζήτηση.

Μην κατηγορείς
Σε πολλές περιπτώσεις που θα χρειαστεί να γίνει κουβέντα για τα οικονομικά, η αφορμή μπορεί να ήταν κάποια κακή επιλογή, κάποια απώλεια χρημάτων ή κάποια απερισκεψία. Ακόμα κι αν το άλλο άτομο έχει μηδέν κόνσεπτ του χρήματος και δεν νιώθει από μόνο του άσχημα για ό,τι συνέβη, ο δικός σου σκοπός δεν είναι να το φορτώσεις με έξτρα ενοχές. Μίλα για αυτό που έγινε και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει, ή για αλλαγές που θα χρειαστούν. Δεν είναι ανάγκη αυτή η κουβέντα να γίνει καυγάς.

Εμείς και όχι εγώ
Δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις σχέσεις να ισχύει το “τα λεφτά μας”. Ακόμα και τότε όμως, η διαχείριση ακόμα και των ατομικών οικονομικών μπορεί να επηρεάσει την σχέση. Για παράδειγμα: Ο ένας σύντροφος κλείνει συχνά για φαγητό σε ακριβά εστιατόρια, κάτι που ο άλλος σύντροφος δεν μπορεί να υποστηρίξει. Άσχετα με το αν ο πρώτος σύντροφος έχει την οικονομική δυνατότητα και την πρόθεση, αυτό εξακολουθεί να αλλάζει τις δυναμικές μέσα στη σχέση.

Κάντε το χόμπι
Είναι περίεργη συμβουλή, αλλά έχουμε δώσει και πολύ πιο περίεργες για το πώς να περάσετε ποιοτικό χρόνο μέσα στη σχέση: Γιατί να μην κάθεστε μια φορά στις δυο βδομάδες και να τσεκάρετε μαζί τα οικονομικά σας; Αν οποιοσδήποτε από τους δύο αντιμετωπίζει προβλήματα με τον έλεγχο των χρημάτων, το να το κάνετε μαζί – με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και χωρίς κριτική – θα μπορούσε να είναι ένα καλό κίνητρο για αλλαγή συνηθειών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v