Η Astra Zeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό

Λίγους μήνες μετά την επίσημη παραδοχή περί παρενεργειών, η Astra Zeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου της για «εμπορικούς λόγους».

Η Astra Zeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό

Αποσύρεται από την παγκόσμια αγορά το εμβόλιο της Astra Zeneca, λίγους μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει σπάνιες και επικίνδυνες παρενέργειες.

Η φαρμακευτική υποστηρίζει πως το εμβόλιό της ενάντια στον κορωνοϊό αποσύρεται για εμπορικούς λόγους, καθότι «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Covid-19». Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο πλέον ούτε παράγεται ούτε πωλείται. Η αίτηση απόσυρσης του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη 7 Μαΐου.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις μόνο τον πρώτο χρόνο της χρήσης του εμβολίου αυτού σώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζωές και συνολικά παραδόθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνώρισης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως κρίσιμης σημασίας για το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. Θα εργαστούμε τώρα με τους νομοθέτες και τους συνεργάτες μας για να έχουμε ένα καθαρό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συνεισφοράς του στην πανδημία της Covid-19» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόσυρση του εμβολίου δεν έχει σχέση με την δικαστική υπόθεση που έχει ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπου 51 οικογένειες κατέθεσαν αγωγή εναντίον της, καταγγέλλοντας ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια λίρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v