Ο Μάιος μας έφτασε και φέτος

Η Αγάπη μάς εύχεται καλό μήνα και καλό Πάσχα με ένα μαγιάτικο στεφάνι που τρώγεται!

Ο Μάιος μας έφτασε και φέτος

Το ότι η Πρωτομαγιά φέτος πέφτει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν αφαιρεί ούτε στο ελάχιστο κάτι από την αξία και τη σημασία της, είτε ως μέρα των λουλουδιών είτε ως μέρα των εργατών. Κι αν η επίσημα καθιερωμένη αργία μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Τρίτη μετά το Πάσχα, η απεργία και οι κινητοποιήσεις γίνονται κανονικά, όπως πρέπει άλλωστε. Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν μόνο στην όμορφη χώρα μας, τρομάρα μας!

 

Πάντως οι φίλοι μου κι εγώ ουδόλως πτοηθήκαμε και χθες το βράδυ μαζευτήκαμε στο σπίτι όπου είχα φτιάξει μαγιάτικο στεφάνι με λαχανικά και λουλούδια που μου είχε καρφωθεί σαν ιδέα εδώ και κάποιες μέρες. Από δίπλα είχα ετοιμάσει λίγες νοστιμιές για να ευχαριστηθούμε όλα αυτά τα μυρωδάτα μαγιάτικα ζαρζαβατικά. Τα περάσαμε φίνα και υποδεχτήκαμε τον Μάη όπως του αξίζει.

 

Οι δύο συνταγές που γράφω παρακάτω είναι ό,τι πρέπει και για το πασχαλινό σας τραπέζι, όσο περιμένετε τα πρώτα κοψίδια.

ΚΡΥΑ SAUCE MOUSSELINE
Για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, η κλασική και πιο γνωστή sauce mousseline είναι μία παραλλαγή της sauce hollandaise, όπου στη βασική συνταγή προστίθεται χτυπημένη κρέμα γάλακτος η οποία κάνει τη σάλτσα πιο αεράτη. Η hollandaise και η mousseline σερβίρονται χλιαρές. Η κρύα mousseline είναι μαγιονέζα που αραιώνεται με χτυπημένο σε μαρέγκα ασπράδι. Είναι πολύ πιο εύκολη, πιο ελαφριά και πολύ λιγότερο λιπαρή γιατί δεν έχει βούτυρο, ούτε κρέμα. Συνοδεύει άριστα τα σπαράγγια και πολλά άλλα λαχανικά, αλλά και ψάρι.

 

Φτιάχνουμε μια μαγιονέζα με τον κρόκο ενός πολύ φρέσκου και κατά προτίμηση βιολογικού αυγού, 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, τον χυμό από μισό λεμόνι, 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε ξεχωριστό σκεύος χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και το ενσωματώνουμε στη μαγιονέζα σταδιακά και απαλά για να μην φύγει ο αέρας, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Συντηρείται στο ψυγείο για δύο ημέρες.

ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ-ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ, ΛΑΔΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, καθώς και με αραβικές πίτες, κριτσίνια, ψωμί ή κράκερς.

 

Στον κάδο του μίξερ ή στο multi χτυπάμε ½ φλ. τσ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με 10 μεγάλα φύλλα βασιλικού και 1 φύλλο άγριου σκόρδου (εάν δεν έχουμε το αντικαθιστούμε με 1 μικρή σκ. σκόρδου, ωμή ή, για πιο φίνα γεύση, κονφί – δείτε εδώ τη συνταγή). Αφαιρούμε 1 κ.σ. για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στο σεβίρισμα. Στο μηχάνημα προσθέτουμε 1 φλ. τσ. φέτα θρυμματισμένη, 1 φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι, αλατοπίπερο και προαιρετικά λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο ή πάπρικα, το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό από μισό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Ραντίζουμε με το αρωματικό λάδι που κρατήσαμε και σερβίρουμε.


Κατά τα άλλα, τα τραγανά ραπανάκια αγαπούν πολύ το βούτυρο και το άνθος αλατιού.

 
Τα μίνι μπαλάκια της mozzarella δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από λίγο θυμάρι ή ρίγανη (κατά προτίμηση νωπά) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Εδώ κάπου σας αφήνω, σας εύχομαι καλό μήνα, καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα όπου κι αν βρεθείτε και μεγάλη προσοχή στους δρόμους. Και του χρόνου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v