Χώρες εδώ γύρω που θα έχουν καλύτερες τιμές για το καλοκαίρι

Κοιτάς τις τιμές για το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σε πιάνει απελπισία; Μήπως να κοιτάξεις και λίγο παραέξω;

Χώρες εδώ γύρω που θα έχουν καλύτερες τιμές για το καλοκαίρι

Κατά πάσα πιθανότητα, αν γράφαμε αυτό το κομμάτι πέντε-έξι χρόνια πριν θα μας έλεγαν ανθέλληνες που δεν στηρίζουμε την οικονομία της χώρας μας, κι αλλού τρώμε, αλλού πίνουμε αλλού πάμε και τα δίνουμε (τα λεφτά μας). Τώρα που ήρθε η ανάπτυξη και μας βρήκε κατακούτελα, και η οικονομία της χώρας μας δεν χρειάζεται πια την στήριξή μας, καθότι οι τιμές για πέντε μέρες στις Κυκλάδες ξεπερνάνε τους μισθούς μας, μπορούμε υποθέτουμε ελεύθερα να πούμε ότι η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία έχουν φανταστικές παραλίες, καλό φαγητό και τιμές στο μισό και βγάλε απ’ ό,τι θα χρειαστεί να πληρώσεις για διακοπές στην Ελλάδα. Μήπως να το σκεφτούμε, οι της ανάπτυξης οι χαροκαμένοι;

Η Αλβανία

Όπως πιθανότατα ξέρεις αν παρακολουθείς ταξιδιάρικους λογαριασμούς στα social media, ο αλβανικός νότος κάνει χαμό ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, με παραλιακούς προορισμούς που έχουν κάτι για όλους: Και αστεράτα resort σε παραλίες με beach bars, και απάτητες ακρογιαλιές που προσεγγίζονται μόνο από μονοπάτια, και συναρπαστικά αρχαία, και γλυκύτατα χωριά σκαρφαλωμένα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, και φοβερό φαγητό σε σούπερ χαμηλές τιμές.

Εμείς βέβαια σου τα λέγαμε προτού γίνουν όλα αυτά κουλ, και αν δεν θυμάσαι κλικ για επανάληψη εδώ - Η αλβανική ριβιέρα θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι 

Ενδεικτικές τιμές για δωμάτια τον Ιούλιο: Στο δημοφιλές Εξαμίλι με τις εξωτικές παραλίες και την ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι, ένα δίκλινο στο Malasi Apartments θα σου κοστίσει 42€ τη βραδιά, και στο Vila Suljo μόλις 35€. Στη Χειμάρρα, που γίνεται ωραιότατη βάση για να εξερευνήσεις όλες τις παραλίες και τα χωριά της αλβανικής ακτογραμμής, τα υπέροχα δωμάτια του Villa Calliope ξεκινούν από 59€ το δίκλινο και αυτά του Tolis Rooms δεν ξεπερνούν τα 45€. 

Η Τουρκία (και συγκεκριμένα, τα παράλιά της)

Φαγητό να γλείφεις τα δάχτυλά σου θέλεις; Έχει. Παραλίες με κρυστάλλινα νερά και καρτποσταλικές αμμουδιές; Κι απ’ αυτές έχει, και μάλιστα σε τρεις εκδοχές, μία του Αιγαίου, μία της Μαύρης Θάλασσας, και μία η κατά την ταπεινή μας άποψη καλύτερη, αυτή της Μεσογείου. Αρχαιολογικούς χώρους; Η Έφεσσος και η Πέργαμος είναι από τους εντυπωσιακότερους που έχεις δει ποτέ σου. Χωριουδάκια με μπουκαμβίλιες και γάτες να λαγοκοιμούνται στον ίσκιο πέτρινων σπιτιών; Σαν να μην έφυγες ποτέ από την Ελλάδα. Και όλα αυτά, σε τιμές που έχουν ανέβει μεν, παραμένουν χαμηλότερες από τις εδώ δε.

Όσο για το πώς θα το οργανώσεις καλύτερα; Πτήσεις και τρόποι υπάρχουν πολλοί, από το να περάσεις με ferry από τα νησιά μέχρι το να κάνεις ένα επικό road trip ξεκινώντας να κατηφορίζεις από τον Έβρο. Αν μας ρωτάς, εμείς ψηφίζουμε πτήση Αθήνα-Σμύρνη (με την Aegean, σε μια ωρίτσα και 144€ πήγαινε-έλα) και από εκεί νοικιασμένο αυτοκίνητο και προς τα κάτω, αν θες να βουτήξεις στη Μεσόγειο, ή προς τα πάνω, για να παραμείνεις στα νερά του Αιγαίου.

Δες περισσότερα - Παράλια Τουρκίας: Οι καλύτερες βουτιές στη Μεσόγειο | Αϊβαλί: Παραμύθι στις ακτές του Αιγαίου 

Ενδεικτικές τιμές για δωμάτια τον Ιούλιο: Στα Πάταρα, πλάι σε μια από τις ωραιότερες αμμουδιές της Μεσογείου, ένα δίκλινο στο Golden Pension θα σου κοστίσει 45€ με πρωινό, το ίδιο και αυτά του Hotel Twenty στην υπέροχη Αττάλεια. Στο Αϊβαλί, ένα ολόκληρο σπίτι με δύο υπνοδωμάτια κοστίζει 70€ τη βραδιά για τέσσερα άτομα, ενώ τα δίκλινα του Ayvalık Aygün pansiyon ξεκινούν από 36€ τον Ιούλιο. 

Η Βουλγαρία

Αν μας διαβάζεις από τον ελληνικό βορρά, πιθανότατα δεν περίμενες εμάς να σου τη συστήσουμε. Για τους υπόλοιπους: Η Βουλγαρία, εκτός από τις μεσόγειες ομορφιές σαν τη Φιλιππούπολη και το Βέλικο Τάρνοβο που μνημονεύουμε συχνά πυκνά στις ωραιότερες πόλεις των Βαλκανίων, έχει και μια εντυπωσιακή ακτογραμμή με αμμουδερές παραλίες στη Μαύρη Θάλασσα. Κι εδώ, όπως και στην Αλβανία, η ποικιλία κυμαίνεται από καλοκαιρινά party towns για τους 20άρηδες που θέλουν ξενύχτια και μπιτσόμπαρα, μέχρι μυστικές παραλίες απαλλαγμένες από ξαπλώστρες και ομπρέλες, να χαρούν και οι Ροβινσώνες μας.

Αν ξεκινάς από τη Βόρεια Ελλάδα, το κάνεις άνετα road trip με το δικό σου αυτοκίνητο, οι Αθηναίοι μάλλον θα προτιμήσετε αεροπλάνο ως τη Σόφια (απευθείας με την Sky Express, από 120€ το πήγαινε-έλα) και από εκεί με νοικιασμένο αυτοκίνητο προς τα παράλια.

Ενδεικτικές τιμές για δωμάτια τον Ιούλιο: Επάνω στην παραλία της Σωζόπολης, το Effect Saint Mina έχε φανταστικά δωμάτια στα 50€ το δίκλινο, ενώ αυτά του Nelly Guest House ξεκινούν από μόλις 33€. Στο χωριό που λέγεται Shkorpilovtsi και έχει μια από τις ωραιότερες –και μεγαλύτερες– αμμουδερές παραλίες της περιοχής, το Villa Adrian έχει ωραιότατα δωμάτια στα 40€ το δίκλινο, ενώ κοντά στη δημοφιλή παραλία της Byala, το Belvedere Apartments θα σου κοστίσει 39€ για ένα στούντιο δύο ατόμων. Τέλος, στη δημοφιλή Βάρνα το Galata έχει συμπαθέστατα δωμάτια στα 33€ το δίκλινο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v