Τα δωρεάν του Μαΐου

Θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών συναυλίες κι εκδηλώσεις για να ευχαριστηθούν τα πιτσιρίκια σου έχει ο μπαξές του φετινού Μάη.

Τα δωρεάν του Μαΐου

Πάει ο Απρίλος να ‘ταν κι άλλος με τον Μάη να καταφθάνει φέρνοντας φέτος μαζί του και το Πάσχα. Όσο λοιπόν οργανώνουμε τις πασχαλινές μας διακοπές, ψάχνουμε να βρούμε πού θα την περάσουμε φέτος τον Μάϊο άμα τη επιστροφή μας από το πενθήμερο που θα ακολουθεί. Επειδή ωστόσο το ταμείον θα είναι μείον, καθώς θα έχει φορτωθεί με αρνιά, τσουρέκια, λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και δώρα για τα βαφτιστήρια είπαμε να κάνουμε λίγο κράτει και να απολαύσουμε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις που θα παίξουν στην πόλη κι αυτόν τον μήνα. Φτιάξαμε και σχετική λίστα για να έχεις και πρόγραμμα.

Προβολή ντοκιμαντέρ: ''Εκείνη τη Μέρα''

8 Μαΐου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την ένταξή του στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project) έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για την κινηματογραφική καταγραφή του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η οποία παράλληλα χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες.

Αφιέρωμα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο

14 Μαΐου στην Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Στην Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενηθεί αφιέρωμα στον μύστη της βυζαντινής μουσικής Λυκούργο Αγγελόπουλο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Στο μουσικό μέρος, ανέκδοτα και άλλα μέλη του Λυκούργου Αγγελόπουλου ψάλλουν ο Γιάννης Χριστόπουλος και ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Προβολές της Ιστορίας. Ελληνογερμανικοί κινηματογραφικοί διάλογοι για το παρελθόν και το μέλλον

15 Μαΐου στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η έννοια του αρχείου μπορεί να είναι ταυτισμένη με τη δεξαμενή της "επίσημης" Ιστορίας, τον λόγο της αυθεντίας, την παρακαταθήκη της μνήμης, τη θεματοφυλακή της γνώσης, τον τρόπο οργάνωσης και διαιώνισης των θεσμών. Ωστόσο, η γλώσσα των οπτικοακουστικών τεκμηρίων μπορεί να φτιάξει νέες διατυπώσεις που χρησιμοποιούν την ελλειπτικότητα και την ποιητική των θραυσμάτων για να διαλύσουν τη μυθολογία πως η ανθρώπινη εμπειρία μπορεί να χωρέσει σε ένα και μόνο θησαυροφυλάκιο. Δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Ακολουθεί το πρόγραμμα  των προβολών:

18:30

100 ώρες του Μάη, των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού (1963)

19:15

Une Jeunesse Allemande – Eine deutsche Jugend [Μια γερμανική νεολαία],

Του Jean-Gabriel Périot, (2015)

Το πρόγραμμα προβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ethnofest (Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας).

«Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» του Χέρμαν Μέλβιλ στο Μαγαζάκι της Τ3χνης

17 Μαΐου με 9 Ιουνίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Δημοσιευμένο ανώνυμα, το 1853 σε δυο συνέχειες σ’ ένα περιοδικό το διήγημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ περιλήφθηκε σε μια συλλογή διηγημάτων του, που εκδόθηκε το 1856. Σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα του αμερικάνικου διηγήματος κι έχει εκτιμηθεί ως προάγγελος της λογοτεχνίας του Παράλογου. Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιππίδου με ένα ταλαντούχο θίασο νέων ηθοποιών.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (35), είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected].

Generations: Great Music / Family Fun

18 και 19 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Tο Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου το Generations, το μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές, έρχεται για τέταρτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, ορίζοντας ένα σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο: από τις Παιδικές Χαρές και τους Πίδακες Νερού μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών, τον Θόλο και, φυσικά, το Κανάλι με πληθώρα επιλογών για γονείς και παιδιά. Το Generations, ένα φεστιβάλ για όλη την οικογένεια - πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με την Αθήνα για ένα πολύχρωμο Σαββατοκύριακο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με γέλιο και ξεγνοιασιά.

The Lullaby Project

27 Μαΐου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Lullaby Project επιστρέφει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε σύμπραξη με το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης σε μια μουσική εκδήλωση που πρόσμεναν καιρό οι φίλοι της κλασικής μουσικής στη χώρα.

ΣUΠΕR

31 Μαΐου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τέταρτη χρονιά υλοποίησής του και μας προσκαλεί σε μία υπέρ-ηρωική περιπέτεια με την παράσταση μουσικού θεάτρου ΣUΠΕR. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πάνος Ηλιόπουλος, τα κείμενα η συμμετέχουσα μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης, και τη σκηνοθεσία η Αργυρώ Χιώτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v