Το απόλυτο road trip στη Θράκη

Οι λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, τα χωριά, οι διαδρομές και όλες οι στάσεις που αξίζει να κάνεις στην πιο ανεξερεύνητη γωνιά της Ελλάδας.

Το απόλυτο road trip στη Θράκη

Το τελευταίο σύνορο της χώρας έχει κάτι από Φαρ Ουέστ. Όχι στα τοπία, η φύση εδώ οργιάζει, κανένα συνειρμό με ερήμους δεν θα κάνεις, αλλά στην αίσθηση του ανεξερεύνητου, του τόπου που δεν έχεις δει σε 879 φωτογραφίες και άλλα τόσα αφιερώματα, κι αυτό τον κάνει με έναν τρόπο μαγικό ταυτόχρονα μυστηριώδη και ολόδικό σου.

Ναι, αν ξεκινάς από την Αθήνα είναι μακριά, και ναι θα χρειαστείς κάμποσες μέρες άδειας για να κάνεις αυτή την πρώτη αναγνωριστική βόλτα που σου σχεδιάσαμε παρακάτω. Αλλά θα αξίζει κάθε στιγμή.

(*) Ολόκληρο το road trip με τις στάσεις του στον χάρτη, εδώ.

Από την Σταυρούπολη στα Πομακοχώρια

Η μικρή, γλυκύτατη Σταυρούπολη είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσεις τα περίφημα Στενά του Νέστου (ιδανικά με κανό, για να δεις από μέσα τα μαγικά τοπία του ποταμού), τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, το φράγμα στο Παρανέστι και το φαντασμαγορικό δάσος της Χαϊντούς, πριν πάρεις να ανηφορίζεις προς τα σταματημένα στον χρόνο Πομακοχώρια. Ξεκίνα από την Σμίνθη με τους περίτεχνους μιναρέδες της που υψώνονται προς τον ουρανό, συνέχισε προς τον Εχίνο με το τοξωτό γεφύρι και τις Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά τους και την υπαίθρια πισίνα που αχνίζει από το φυσικά ζεστό νερό, για να καταλήξεις στην Κοττάνη και να δοκιμάσεις το καλύτερο ίσως κεμπάπ της ζωής σου, στο ομώνυμο ταβερνάκι του Τζεμίλ.

Διαβάστε περισσότερα - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης 

Από την Ξάνθη στο Δέλτα του Νέστου

Δαιδαλώδη λιθόκτιστα σοκάκια, αρχοντικά με χαγιάτια, σκαλάκια που οδηγούν σε γειτονιές με ολάνθιστα μπαλκόνια και φωτογενείς γωνιές που φιλοξενούν όμορφα café κάνουν την παλιά πόλη της Ξάνθης μια από τις ομορφότερες που έχεις δει ποτέ. Για να μην αναφερθούμε και στην καταπληκτική κουζίνα της, και καταλήξεις να περάσεις εδώ τις μισές μέρες του road trip σου. Το δε Δέλτα του Νέστου είναι ένα τοπίο μαγικό, δικαίως ανακηρυγμένο εθνικό πάρκο, που απλώνεται σε πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα με λιμνοθάλασσες, υγρά λιβάδια και καλαμιώνες, κατοικημένα από νεροβούβαλους, αλεπούδες, ερωδιούς και πελεκάνους, και πλαισιωμένα από το παραποτάμιο δάσος Κοτζά-Ορμάν. Εδώ βρίσκεται και η λίμνη Βιστωνίδα, με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της να συμπληρώνει την φωτογένεια του τοπίου.

Διαβάστε περισσότερα - 10 τρόποι να ερωτευτείς την Ξάνθη 

Από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη

Η διαδρομή από το Εθνικό Πάρκο του Νέστου προς την Αλεξανδρούπολη περνά από την Κομοτηνή, αν θέλεις να κάνεις μια στάση στην απόλυτη ελληνική φοιτητούπολη για να θυμηθείς τα νιάτα σου σε café και μπαράκια που ξενυχτάνε μέχρι το πρωί. Η παραθαλάσσια Αλεξανδρούπολη είναι το απόλυτο ανερχόμενο city break εντός ελληνικών συνόρων, μια πόλη χαλαρή αλλά ενδιαφέρουσα, με αξιόλογα μουσεία σαν το Αρχαιολογικό και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, και αξιοθέατα σαν τον Φάρο του 1850 που δεσπόζει στην παραλιακή της περαντζάδα.

Από το Δέλτα του Έβρου στις Καστανιές

Το καλύτερο το κρατήσαμε, φυσικά, για το τέλος: Η διαδρομή που ξεκινά από το φαντασμαγορικό Δέλτα του Έβρου και κινείται διαρκώς πλάι στο ποτάμι ώσπου να καταλήξει στο Διδυμότειχο και από εκεί στην Ορεστιάδα και τις Καστανιές, απλώνεται σε κάτι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα και είναι ό,τι πιο απόκοσμα γοητευτικό, πιο «σκηνικό από road movie», πιο διαφορετικό-απ’-ό,τι-έχεις-δει ποτέ σου. Στο τέλος της διαδρομής, πέντε χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, θα βρεις την παλιά πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, την πανέμορφη Αδριανούπολη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v